Váratlan fordulat

Érdekes, néha abszurd helyzeteket hoznak a hétköznapok. Úgy érzem igaz az, amire C.S Lewis is többször rámutat: az igazi szépséget többnyire a fájdalom is átjárja. Nem olyan rég találkoztam egy olyan személlyel, aki valószínűleg a hátam mögött próbálta ellehetetleníteni a munkahelyi előre lépésemet. Természetesen nem volt semmi igazán kimondva, de a gyanú árnyéka beburkolt néhány személyt a szememben. Több-kevesebb sikerrel össze is jött az, amit a név és arc nélküli rosszakaróm, vagy irigyesem szeretett volna. Váratlan, nehéz találkozás volt, amelyről szívemben feldúlva jöttem haza. Miközben magammal küzdöttem, Isten elém hozott néhány igeverset:

„És vacsora közben, amikor az ördög már a szívébe sugallta Júdás Iskáriótesnek, Simon fiának, hogy árulja el őt, Jézus jól tudva, hogy az Atya mindent kezébe adott, és hogy az Istentől jött, és az Istenhez megy: felkelt a vacsorától, letette felsőruháját, és egy kendőt véve, körülkötötte magát; azután vizet öntött a mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni, és törölni azzal a kendővel, amellyel körül volt kötve.” János 13: 2-5

Giovanni_Antonio_Sogliani,Jesus_lavant_les_pieds_à_un_apôtre

Tudtam, hogy a Bibliának ez a része sok művészt megérintett, ezért bekapcsoltam a számítógépem, és megnéztem Giovanni Antonio Sogliani, Leonardo da Vinci, és Dirck van Baburen ábrázolását. Habár minden művész más aspektusát mutatja be Jézus cselekedetének, mégis van egy apró részlet, amit az Igében megtalálhatunk, de a festményeken nem egyértelmű. Júdás is ott volt azok a tanítványok között, akiknek a lábát Jézus megmosta. Sőt, Jézus tudta, hogy Ő fogja elárulni, hiszen már a szívben megfogant ez a gondolat. Megrendített ez a felismerés, és azon gondolkodtam, hogy: én miben hasonlítok a Mesteremhez? Hajlamos vagyok a megítélő, igazságosztó oldalát kiemelni Istennek, de vajon a kegyelmét is be tudom mutatni? Tudok különb lenni, mint amit az érzelmeim, vagy emberi indulataim sugallnak? Elbizonytalanodok, de aztán eszembe jutnak a tanítványok, akik nagyon sokszínű és ellentmondásos csapatot alkottak. Egy helyen elfért Simon, aki zélóta (Róma ellenes) és Máté, aki a Római birodalom egyik alkalmazottja volt. Hasonlóan, a többi tanítvány is különböző háttérrel, jellemmel színesítette Jézus baráti körét. Mégis két dolog közös volt bennük: hétköznapi emberek voltak, és Jézus választotta ki Őket. Ezek az emberek nagyon sok változáson mentek át, és nagy dolgokra voltak képesek, mert Jézus munkálkodott Bennük. Engem ez bátorított arra, hogy én is vigyem a megbocsájtást, bármennyire is nehéz, mert minket nézve ismerik meg Jézust, és fontos Isten kegyelmét is bemutatni az embereknek.

Szólj hozzá bátran!