Tavaszi nagytakarítás

Itt a tavasz, legalábbis nekem. Szokás szerint nagytakarítást tartok. A kedvenc részem az, amikor szélesre tárom az ablakokat és a szoba megtelik friss levegővel és ragyogással. Ezután jön a kellemetlenebb rész, ilyenkor derül fény az addig sötét sarkokban meglapuló koszra. A takarítás időt és energiát igényel, de szeretem a végeredményt, így nem bánom, van mi motiváljon.

Néha úgy érzem az életemre naponta ráférne egy tavaszi nagytakarítás. Reggeltől estig annyi szeméttel megtelek, hogy már alig-alig marad bennem frissesség és ragyogás. S a legszomorúbb, hogy olyan könnyű ebbe beletörődni, halogatni a belső takarítását. Csak hát, ez is időt és energiát igényel, meg sok alázatot, s még több őszinteséget. Leleplezni a sötétség cselekedeteit, a sötétség haszontalanságait. S itt időznék is egy kicsit. A bűn az bűn, oké, kosz, takarítani való. DE olyan sok megtűrt haszontalansággal van tele az életünk, eltűrt obszcén viccek a munkahelyen, megnézett filmek, sorozatok rengetege, internetes/telefonos játékokkal eltöltött idők, facebook-os és internetes szörfölések ésatöbbi. Mind-mind haszontalanság, s helyette mennyi hasznos dolgot beiktathatnánk az életünkbe.

Volt egy bácsi a buszon, két megállót utazott összesen, s még azt az öt percet is arra használta, hogy odalépjen egy fiatal lányhoz, s megkérdezze mi lakik a szívében, ismeri-e az URat. Csodálkoztam a beszélgetésükön, megérintett, elszégyelltem magam… én mikor…? Még a buszos utazások is lehetnek hasznosak, tőlünk függ.

Szóval a haszontalanság olyan megtűrt kosz, legalábbis az én életemben, melyre igencsak ráfért egy tavaszi nagytakarítás.

Vágyom arra, hogy most legyen tiszta az életem. Vágyj erre te is, hisz semmi sem marad a végtelenségig lepel alatt. Addig kell szellőztetni és a fényt beengedni a szobába, míg süt a nap, s nem tudhatod, hogy a te életedre mikor borul felhő. Használd ki az alkalmas időt, használd ki a mát. Leplezz le az életedben minden bűnt, minden haszontalanságot. Tisztogasd a szívedet, s felragyog neked a Krisztus.

“Ítéljétek meg tehát, mi kedves az Úrnak, és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket. Mert amiket titokban tesznek, azokról még beszélni is szégyen, de mindaz, amit a világosság leleplez, nyilvánvalóvá lesz. Mert minden, ami nyilvánvalóvá lett, az világos. Ezért mondja:

„Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus.” Efézus 5: 10-14

Neked mit kell kitakarítani az életedből? Honnan hiányzik a frissesség és a ragyogás?

Szólj hozzá bátran!