Szeress (meg)hallgatva

Mikor tetted félre utoljára a sürgős határidős tennivalód, a zsörtölődő hangulatod vagy épp a személyes kérdésed azért, hogy valakit meghallgass, anélkül, hogy a magadéra gondolnál?

13735728_1733220036902752_8382392328826422323_o

Az egymásra odafigyelés, egymás megismerése lassan luxuscikké válik, sajnos még családon belül is. Annyira elhalmoz és ellep az élet, hogy néha irtó kevés érdeklődés van bennünk még azok iránt is, akik közel állnak hozzánk. Van, hogy a feleséget hidegen hagyja férje valamiben elért sikere vagy gondja. Van, hogy a férjet kevésbé érdekli mi foglalkoztatja feleségét. Mintha mindenki körül a maga kis világa forogna. Aztán lehet, hogy még kevesebb figyelmet fordítunk olyan személyre, aki nem családtag, aki a szemünkben “nem fontos”. Megtörténhet, hogy azt sem vesszük észre, ha valakinek öröme vagy bánata van mellettünk. Avagy felmerült-e már bennünk, hogy valaki éppen miért nem közöl, miért burkolózik csendbe, miért zárkózik el tőlünk?

 “Amint beért Jeruzsálembe, felbolydult az egész város, és ezt kérdezgették: „Ki ez?” A sokaság ezt mondta: „Ez Jézus, a galileai Názáretből való próféta.” Máté 21:10-11

Magát Jézust sem ismerte meg mindenki úgy igazán. Volt, aki látta csodáit, volt, aki Vele járt egy darabig, mégsem tudott olyan nyitottsággal fordulni felé, ami igazi, bensőséges megismeréshez vezetett volna.

Bármi is zsong most éppen benned vagy körülötted, ne csak azt hallgasd, legyen füled meghallani Őt. Felszabadulsz a világ körbeordító nyomása alól arra a szabadságra és békességre, ami teret enged és szívet ad a másokra való odafigyelésre, mások meghall(gat)ására is. Nem tudod, hogyan kerülhetnél ki az önsajnálatból, hogyan szívhatnál felüdítő levegőt az élet nyomása alól? Legyen füled meghallani Őt és meghallgatni mást. Legyél nyitott arra, hogy megismerd azt, akit az Úr eléd hoz. Akkor vezethető és használható leszel éppen ilyen egyszerűen, mert meg tudod hallani, mi van körülötted és meg tudod hallani, hogyan akar az Úr általad szeretni.

“Akinek van füle a hallásra, hallja meg! Azután így szólt: „Figyeljetek arra, amit hallotok!" Márk 4:23-24a

(Meg)hallgatva építünk és épülünk. (Meg)hallgatva tanulunk adni, valaki magányát elűzni, a szükséget észrevenni. Ajándék. Meghallani, mi fontos a mellettünk levőnek és megtanulni szeretni önzetlenül, ha van lehetőség, még azt is, aki távolabbi, akihez semmi földi kapocs vagy érdek nem köt. Így a távolság is közelivé zsugorodik. Mert a gyakorlatias szeretet van, hogy “csak” (meg)hall(gat)ással kezdődik mielőtt gyönyörű szirmokra bomlana.

Szólj hozzá bátran!