Segítesz vagy vetélkedsz?

Ha megkaphatnád a láthatatlanná tevő köpenyt, és besétálhatnál az emberek csendes kamrájába, akkor igazán leplezetlenül ismerhetnéd meg Őket. Sőt, kicsit azt is átélhetnéd, hogy milyen lehet Istennek. Most képzeljük együtt el … belépsz egy otthonba, és az ima talán úgy kezdődik: „Istenem bocsásd meg, hogy …” Majd egy újabb otthonba toppansz, érzed is az örömteljes légkört, így imádkoznak: „Jóatyám köszönöm, hogy …” Folytathatnánk a képzeletbeli sétát, de most álljunk meg. Ez van otthon, és hasonló a helyzet Istentiszteleten is.

Néha az az érzésem, hogy szajkózzuk azt, amit a fülünkbe rágnak, és nem gondoljuk, vagy érezzük át. Az az igazság, hogy semmire sem megy Isten az ilyen imádsággal. A bűnbánatom is lehet ilyen?

Sok arca van az emberi léleknek. Nem meglepő, hogy a külvilág felé annyira harcias, igazságosztó nők az otthonaikban túlzottan is keresik a békességet. Természetesen ez sok elfojtáshoz vezet, vagy rossz szokások kialakítását eredményezi (pl: zsörtölődés). Ha pedig felismerjük, és próbáljuk Isten elé vinni, akkor sokszor csak a szánkkal bánkódunk, de szívünkben még állunk. De az is lehet, hogy csak csendesen manipulálunk, vagy büszkén mondogatjuk, hogy ezt meg tudom oldani Nélküle is, és közben egyre több terhet cipelünk.

Talán feletetted a kérdést: Mennyit ér a békesség? Úgy gondolom éppen annyit, amennyit fizetni kell érte! De örök harcban élni sem érdemes …

„Egyikük pedig, Kajafás, aki főpap volt abban az esztendőben, ezt mondta nekik: Ti nem értetek semmit. Azt sem veszitek fontolóra: jobb nektek, hogy egyetlen ember haljon meg a népért, semhogy az egész nép elvesszen.” János 11: 49-50

Amikor a nagytanács elhatározza Jézus megölését, akkor egy férfinak kulcs szerepe van a farizeusok meggyőzésében. Ez a személy Kajafás, akiről szintén nem ír túl sokat a Biblia, de két mondatával egy egész közösséget befolyásolt. Elég volt két mondat ….

Ha az Ő személyén gondolkodunk, akkor máris egy kérdésbe botlunk: lehetséges, hogy valaki annyira fontosnak tartja a béke megőrzését, hogy végül Isten ellenére munkálkodik?

Minden nő segítő-kiegészítő társ. Nehéz megtalálni az egyensúlyt az otthonainkban. Mikor munkálkodok Isten akarata ellen? Amikor olyan dolgokban kerülöm a feszültséget, amit Isten elvárna tőlem (pl: légy tükre a férjednek, és Te mond meg, ha valamiben változnia kell), vagy amikor nézeteltérés generátor vagyok, mert a saját frusztrációimat nem tudtam az ajtó előtt hagyni (pl: bántó szavak a családtagjaim felé, holott csak a napi stressz zakatol bennem).

Mondjuk együtt ma is ezt az imát: Úr Jézus adj bátorságot, amikor szólni kell, és adj bölcsességet, hogy hallgatni is tudjak. Építsd le bennem a vetélytársat, és formálj segítő-kiegészítővé a férjem számára. Ámen.

 

Szólj hozzá bátran!