Rivalizálás vagy megelégedés?

Volt már valaha riválisod?

Nem arra a személyre gondolok, aki valamilyen barátságos meccsen próbál eléd kerülni. Nem is arra az illetőre, aki a szüleid figyelmét szeretné elnyerni. Mindannyian tudjuk, hogy egy rivális nem úgy viselkedik, mint egy barát, vagy családtag. Amikor egy rivális játékba kerül, akkor az Ő célja, nem csupán annyi, hogy megnyerje a játékot, hanem az is, hogy Téged félre állítson a pályáról.

Hány és hány embert nézünk ezen a szemüvegen keresztül! Esetleg rád néznek a környezetedben élők így?  Hány és hány kapcsolatot ítélünk halálra azért, mert felvesszük a rivalizálás szemüvegét! Hadd hozzak néhány példát, hogy lásd, mire is gondolok:

  • Ítélkezünk, amikor úgy érezzük, hogy mások elítélnek.
  • Szégyenkezünk, amikor úgy érezzük, mások szégyenletesnek tartanak.
  • Gyűlölködünk, amikor nem tetszik az, amit a tükörben látunk.

Ha, rivalizálok, többnyire önmagammal van problémám, vagy sikeresen elhitették velem azokat a hazugságokat, amikkel megpróbálnak félre állítani a pályáról. Ez, valamennyire láncreakció.

„De valóban nagy nyereség az Istenfélelem, megelégedéssel” 1. Timóteus 6

Úgy gondolom, itt kezdődik a változás. Ha kibékültem Istennel, akkor Ő képes kibékíteni az életem történetével. Elkérhetem Tőle a megelégedés szemüvegét. Gondold csak át: Isten volt az, aki egyedi módon megteremtette a DNS-edet. Ő alkotta meg a szívverésed, a mosolyod, stb. Mivel ennyire figyelmesen követi az életed, úgy gondolom, hogy eddigi élettörténetedben is fel tudod fedezni az Ő újlenyomatát. Hiszen, nem véletlenül kaptál tehetséget, és ennek megfelelően lehetőségeket.

"Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek." Jeremiás 29:11

Ha így van, és Istennek valóságos terve van Veled, akkor mit gondolsz, lehet riválisod? Úgy gondolom, mondhatjuk, hogy egy olyan Istenhez tartozunk, akinek nincs riválisa, és ez az Isten egy rivális nélküli ígéretet adott az életedre, ami kizárólag a Te kincsed. Nem gondolnám, hogy ez a kincs, ez a rivális nélküli ígéret könnyen megszerezhető, hiszen a riválisok tényként tornyosulnak az életünkben/életedben.

“Nem azt kérem, hogy vedd ki őket e világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól. Nem e világból valók, amint hogy én sem e világból vagyok.” János 17:15-16

Jézus szavai is sejtetik, hogy azzal, hogy élet-ígéreteink beteljesedését egy rivális sem tudja elvenni, nem azt jelenti, hogy nincsenek riválisaink. Hanem inkább, annak a megértését jelenti, hogy igazából minden a mi javunkat szolgálja, ha Isten szerinti helyen vagyunk. Továbbá, ha a Szentlélektől kapott erővel küzdjük meg a csatáinkat, akkor a rivalizálás dinamikáját is a javunkra tudja fordítani Isten. Végül is, hálásak lehetünk ezekért az emberekért, mert általuk gyorsabban fejlődhetünk, változhatunk Isten akarata szerint.

Mindezek fényében, el tudod hinni, hogy nem kell görcsösen félned, mert Isten nem csak elkészítette, hanem meg is tartja a helyedet?

Lombos Andrea

Szólj hozzá bátran!