Racionális hit?

Sokszor tesznek fel nekem olyan kérdéseket a bibliáról/ból, a hitéletről, az Istenről, a világról stb., melyekre nem tudok válaszolni. Vagy legtöbbször csak annyit, hogy “hinni kell”. Ez sokáig frusztrált, mármint egyrészt olyan gyerekesnek és butának éreztem magam, amiatt, hogy én nem kérdőjelezem meg a hatnapos teremtést, a kettévált Vörös-tengert, Dánielt az oroszlánok vermében, s a többi csodát a bibliából…. ezt leginkább mikor a másik szemében is láttam, hogy sajnál emiatt. Másrészt pedig én sajnáltam a másikat, s zavart, hogy nem tudom megértetni vele magát a hitet. Zavart, hogy nem tudok válaszolni a kérdésekre (mert nincsenek rájuk racionális válaszok), pedig azok sokszor őszintén hangzottak el. Aztán egy alkalommal, még az első egyetemi évem alatt Isten megértette velem, hogy nem kell mindent megérteni, se nekem, se másnak. Egyszerűen csak hinni kell, s a hit, az őszinte gyermeki hit,  bőven elég.
Szóval az első egyetemi évem alatt megkérdezte tőlem valaki, hogy mit tudok Lilithről. Igazából nem volt akkor pontos ismeretem róla, de azt tudtam, hogy Ádám első feleségeként emlegetik, s azt is, hogy a Bibliában róla (konkrétan) nincs szó. Elmondtam ezt az illetőnek, aztán még beszélgettünk egyébről is. (a szellemvilágról is, vallásokról, meg ilyesmikről.) Ugyanazon a héten még egy tanárommal is beszélgettem a teremtésről, a világ fejlődéséről, a Föld koráról, valamint arról, hogy hogyan létezik ennyi nyelv a világon. Nem voltam, s most sem vagyok egy nagy tudós, nem is tudok sokat ezekről a dolgokról, csak annyit, amit a Biblia is leír, s még azt sem tökéletesen, szó szerint, fejből, de igyekszem tanulmányozni az Igét, és hiszem, minden szavát.
Ám akkor nem hagytak nyugodni a beszélgetések alatt elhangzott kérdések, felvetések, így egy este rákerestem Lilith történetére az interneten. Rengeteg oldal jött elő, párat átfutottam, csak, hogy a legendákkal is képbe legyek.
Úgy össz-vissz rengeteg kérdés megfogalmazódott bennem is. A tanárom azt mondta, hogy neki a Bibliában leírt Bábel-történet nem tud magyarázatként szolgálni a nyelvsokaság kérdésére, neki az túl mesés. Én is elgondolkodtam azon, hogy tényleg milyen sok olyan történet van a Bibliában, ami rendkívül hihetetlen, ami mesébe illő, s hogy ezek megtörténtébe még igazán bele sem gondoltam, mert elhittem (gyermeki hittel). Aztán eszembe jutott néhány legenda a görög mitológiából, amik tulajdonképpen épp annyira “valósághűek”, mint az, hogy a Vörös-tenger ketté vált.
Majd arra gondoltam, amit előtte olvastam Lilithről, s a magyarázatokról, melyek még a Bibliára is hivatkoznak, s még több kérdésem lett. Félreértés ne essék, nem kérdőjeleztem meg Isten létezését, vagy hatalmát, csak egyszerűen nagyon sok dolgot nem értettem, hisz elolvasva újra a teremtés történetet rájöttem, hogy valóban nem olyan egyszerű azt, megérteni. Elhinni könnyű, megérteni lehetetlen.
Végül a sok kérdésemmel Istenhez fordultam, s kértem, hogy mondjon valamit ezekre, mert én nem értem, én hiszem, akarom hinni, de a sok-sok kérdés nem hagy nyugodni. Ekkor kaptam a következő igeverset:

"Kicsoda a bölcs, hogy értse ezeket? Kicsoda az értelmes, hogy eszébe vegye ezeket?! Bizony igazak az Úrnak utai, és az igazak járnak azokon, az istentelenek pedig elesnek rajtok." Hóseás 14,10
(Igaz, hogy az egész fejezetet elolvasva, nem pont arról szól ez az igevers, amiről akkor nekem, de mégis az akkor pont nekem szólt).

 Ezeket a sorokat olvasva, olyan boldog lettem, békességet kaptam. Mert igaz, hogy nagyon sok dolgot nem értek és nem is fogom megérteni ezeket itt a Földön, de ahhoz, hogy az Úr utain járjak, nincs is szükségem rájuk. Elég, ha igaz vagyok, ha hiszem, hogy Jézus Krisztus Úr, aki meghalt az én bűneimért, feltámadt és most is él. S bőven elég, ha Krisztust vallom meg másoknak is. Hisz senkinek sincs többre szüksége, mint Rá.

slider_image_1

"Azt mondta neki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet, senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam." János 14, 6

Én ezt hiszem, ezt vallom, azóta boldog vagyok, s örömmel tűnök bolondnak a világ szemében … mert tudom enyém az Élet.

Szólj hozzá bátran!