Ne feledkezzetek meg…

forget-me-not-flower-wallpaper11

„A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek - tudtukon kívül - angyalokat vendégeltek meg.” (Zsid 13,2)

„Ne feledkezzetek meg a foglyokról, mintha fogolytársaik volnátok; a gyötrődőkről, mint akik magatok is testben vagytok.” (Zsid 13,3)

„Ne feledkezzetek meg vezetőitekről, akik az Isten igéjét hirdették nektek. Figyeljetek életük végére, és kövessétek hitüket.” (Zsid 13,7)

„A jótékonyságról és az adakozásról pedig el ne feledkezzetek, mert ilyen áldozatokban gyönyörködik az Isten.” (Zsid 13,16)

A zsidókhoz írt levél 13. részét olvastam. Feltűnt, hogy négy versben is ott van a „ne feledkezzetek meg/el” kifejezés. Megérintett. Melyek azok a dolgok, emberek, amelyek, akik fontosak, mégis hajlamos vagyok megfeledkezni róluk? Nem hiába figyelmeztet az ige…

Ne feledkezzetek meg a vendégszeretetről. Ó igen, milyen könnyen is megy ez, hiszen mindig akad kifogás: most nincs nálunk rend, most túl sok a programom, most nem főztem ünnepi ebédet, most csak a családdal szeretnék lenni stb. Aztán egy idő után már eszünkbe sem jut. Annyira megszokjuk a saját család kényelmét, hogy már egyenesen zavar, ha valaki váratlanul jön hozzánk, vagy ha megkérnek arra, hogy fogadjunk vendéget.

Ne feledkezzetek meg a foglyokról, a gyötrődőkről. Most abban a helyzetben vagyunk, hogy a foglyok messze vannak tőlünk. Ott ülnek valahol a börtönben, nem lehet oda olyan könnyen bejutni, nincs kapcsolatunk velük. Ugyanígy a Krisztusért testben is szenvedők. Messzi országokban vannak, nem sokat tudunk róluk. Pedig a közbenjárásra felszólít az ige! Ugyanakkor biztosan, hogy csak a börtönben vannak foglyok és gyötrődők? Nem rab talán az a tinédzser, akit naponta látsz a buszon, és aki egy órára sem tudja letenni a telefonját? Vagy a szomszéd férfi, aki ittasan randalírozik? Vagy a melletted ülő nő a gyülekezetben, aki sosem oszt meg semmi konkrétat magáról, a lelkéről, mert attól fél, hogy lenézik, hogy majd kiközösítik a harcai miatt? Ne feledkezzetek meg a foglyokról – lehet, hogy körülötted vannak, és arra várnak, hogy meglátogasd őket, és segítséget vigyél.

Ne feledkezzetek meg vezetőitekről. Miért is kell egyáltalán a vezetőinkre gondolni? Mi haszna van annak? Krisztusban úgyis testvérek vagyunk és egyenlők… Manapság kényelmetlen arra gondolni, hogy vannak olyan személyek, akiket Isten helyezett elénk, hogy vezessenek, akik felelősek értünk, és mi tisztelettel tartozunk feléjük. Ezt is inkább elfelejtjük. Kényelmesebb. Nem is beszélve azokról, akik már megöregedtek, és talán nincsenek már a frontvonalban, a gyülekezet élén. Már idősek, nem kell úgy figyelni rájuk… Nem ezt mondja az ige. Sőt. Figyelnünk kell életük végére, és követnünk kell hitüket, jó példájukat.

Ne feledkezzetek meg a jótékonyságról és az adakozásról. Amikor megkapod a fizetésed, mi az első dolog, amire gondolsz? Hogy mi mindenre kell? Hogy mi újat fogsz magadnak, a családodnak venni belőle? Az ige tanít, hogy Istent részesítsd előnyben minden javadból. Először gondolj Rá. És ne feledkezz meg a jótékonyságról sem. Ezt is könnyű elfelejteni, hiszen annyi mindenre el lehet költeni azt a pénzt, az ember szívéből a vágyak kifogyhatatlanok…

Ne feledkezzetek meg, ne feledkezzetek meg…

Ezt az írást is most azért olvastad végig, mert Isten eszedbe akarta juttatni ezeket a dolgokat. Lehet, hogy már konkrét személyek is megjelentek a szemed előtt. Ha így van, ne tétovázz, és engedelmeskedj az igének, cselekedd azt!

Szólj hozzá bátran!