Narancsos forradalom

Vannak hétköznapi hőseid? Hallottál az ukrajnai narancsos forradalomról? Pár sorban hadd meséljek egy kicsit erről és a névtelen hősökről.

„A választás napján a közvélemény-kutatások szerint Viktor Juscsenko (ukrán reformpolitikus) tíz százalékkal vezetett, a kormány azonban – nyilvánvaló csalással – fordított a helyzeten. Az állami televízió csakhamar bejelentette: „Hölgyeim és uraim, bejelentjük, hogy az ellenzéki Viktor Juscsenko egyértelműen vereséget szenvedett.” Egyvalamiről azonban megfeledkeztek: a képernyő jobb sarkában megjelenő jeltolmácsról. A bátor jeltolmács, süketnéma szülők gyermeke, nem ugyanezt a hírt közölte: „Ukrajna siket polgáraihoz szólok: ne higgyétek el, amit a hatóság mond! Hazudnak, és én szégyellném magam, ha lefordítanám ezeket a valótlanságokat. Juscsenko az elnök.”

Így indították el a narancsos forradalmat a siketek, a tolmács, Natalja Dmitruk hatására. Sms-ben értesítették barátaikat a választási csalásról. majd Dmitruk példáján az újságírók is felbátorodtak, és egyszerűen nem adták le a kormánypárt híreit. Az ezt követő hetekben egymillió narancs színű ruhába öltözött ember özönlött új választást követelve a főváros, Kijev utcáira. A kormány végül engedett a nyomásnak, új választást írt ki, amit ezúttal vitán felül Juscsenko nyert meg.” Philip Yancey

Amikor ezt a történetet olvastam, arra gondoltam, hogy a nagy képernyő sarkában megjelenő igazmondó kis képernyő miért ne lehetnénk mi, keresztények? Nem mi, hívők döntjük el, hogy mit mutasson a nagy képernyő. Csak kapcsoljuk be a televíziót: csak az a fontos, hogy szépek vagyunk-e, mennyi a jövedelmünk, mekkora hatalommal rendelkezünk. Szegények is sokan vannak a világban, mégsem látjuk Őket sem a címlapokon, sem a híradóban.

A történelem során mindig is a győzteseket dicsőítette a nép, és nem a veszteseket. Ám egyszer csak megjelent Valaki – mint a jeltolmács a televízió jobb sarkában – akit Jézusnak hívtak, és azt mondta: Ne higgyetek annak, amit azon a nagy képernyőn láttok. Az hazugság. Nem a gazdagok, hanem a szegények a boldogok. És boldogok, akik gyászolnak, éheznek, akiket üldöznek. Akik mindig a helyzet magaslatán vannak, mélyen fogják végezni. Mert mit ér az embernek, ha az egész világot megnyeri, de a lelkét elveszíti?

„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok!” Máté 5:3-12

Akkor kerülhet sziklaszilárd alapokra az életünk, ha Jézus szavait átültetjük a gyakorlatba. Ez a furcsa világ folyton azt harsogja, hogy az ember értékét a külseje, a jövedelme, vagy hatalma határozza meg. Jézus viszont azt szeretné, ha Isten szemszögéből látnánk a világot. Mi, akik Jézus követői vagyunk, mennyire állunk ki az igazság mellett? Nem kellene nekünk is egy-egy névtelen hétköznapi hősnek lennünk? Vagy kérdezzem úgy: milyen tolmácsok vagyunk? Rajtunk múlik, hogy Isten átformáló ereje mennyire válik láthatóvá!

A nagy képernyős üzenet – Fogyassz! Szórakozz! Élvezd az életet! – egyértelműen hibás. Nem lenne érdemes jobban odafigyelnünk a kis képernyős üzenetre?

Szólj hozzá bátran!