Ki írja az életedet?

Ahogy múlnak az évek, egyre többet gondolok a gyerekkoromra. Keresgélek, pakolok az emlékképek, az érzelmi memóriámban eltárolt holmik közt. Így találtam rá egy fontos mozzanatra. Azt hiszem ez segített reménységgel túlélni azt ami nehéz volt .  Egy szekér  széna tetején ültem és énekeltünk: „Tudom az Úrnak terve van velem, tudom az Úrnak terve van velem…tudom az Úr mindenből jót hoz ki…” Több szakasz is van, de tisztán emlékszem, hogy ez a kettő volt a kedvencem, legszívesebben kihagytam volna  a többit, mert csak ezt a gondolatot tudta a gyermeki lelkem megragadni. Néztem az eget és arra gondoltam, hogy remélem tényleg van valaki, aki látja az életem, a fájdalmaim,  nyomorúságomat, Valaki akinek van egy terve, s nincs olyan halott helyzet amiből ne tudna jót kihozni.

d246cb39211f1ee4c122fb4e17297044

Már nem csak remélem, hiszem, hogy jót tervezett, élem. S tudom, hogy akkor ott a kislányt, aki újra meg újra eldalolta a reménységét Isten szeretete kezdte simogatni. Minél inkább rábízom magam, s nem félek engedelmeskedni annál jobban kibontakozik az az élet, ami vele telt meg tartalommal, vele lett  önmagamon, s a földi valóságon túlmutató célja.

Bármit elérhetsz az életben, csak jobban kell hajtanod, mint mások! A sziklaszilárd akarat mindig megtalálja az utat! És te leszel az, aki egyedül az életedet írod!” – olvastam nemrég egy motivációs oldalon. Több tucat volt belőlük. Tényleg lehetnék bárki erős elszántsággal, önfegyelemmel, elérhetek bármit? Tudom sokan így mutogatják az életüket, amikor tényleg megdolgoztak nagyon valamiért, és bejött nekik. És van igazság sokszor ezekben a gondolatokban, amolyan féligazságok, amiket olyan szépen meg lehet velünk etetni.

Nem hiszem, hogy bármit elérhetek, amit szeretnék. Félek, hogy sokakat felőröl ez a filozófia. Másokat teljesítmény- és megfelelési kényszer rabságában tart. De hiszek valami másban. Abban, hogy amit Isten nekem tervezett azt az Ő segítségével meg tudom élni, még akkor is ha teljesen lehetetlennek tűnik. Ő tökéletesen ismer, míg az én szívem csalárdabb mindennél, magam sem tudom kiismerni. Úgyhogy nálam nem működik a „csak hallgass a szívedre” kezdetű közhely sem. Hiszem, hogy neki jobb terve van, mint bármi, amit én megálmodhatnék, s akár több is, sok száz bukásomra tévedésemre való tekintettel. Megírta könyvében az én életemet is, olyan szépen fogalmaz a 139. Zsoltárban erről Dávid.

“Alaktalan testemet már látták szemeid, könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. Mily drágák nekem szándékaid Istenem, milyen hatalmas azoknak száma! Számolgatom, de több a homokszemeknél, s a végén is csak nálad vagyok.”  Zsolt 139: 16-18

Ki írja az életedet?

A múltad? A szüleid? A származásod? A szavak, amelyeket gyerekkorodban mondtak? Vagy amit sosem mondtak, pedig éheztél rá mindennél jobban? Egy megromlott kapcsolat? A címkék, amivel mások jelöltek meg? A trendek? A fájdalmaid, mert elutasítottak, becsaptak, kihasználtak, megaláztak? Törvények és szokások? Félelmek? Függőségek?

Ne engedd, hogy ezek határozzák meg az életed, az identitásod, bármilyen mélyen is beléd írta az élet.

Istennek van egy könyve a te életedről is. Van egy terve. Ezért vagy itt. Győztes vagy, 300-500 millió sejtből te lettél az első, kiválasztott vagy. Mert Isten akart, akkor is ha a szüleid nem akartak, vagy nem ilyennek akartak, ő megtervezett és  életre hívott, vágyott rád. Azért születtél, hogy visszaragyogd a Teremtő dicsőségét. Hogy szárnyalj azon a  pályán, amit neked tervezett. Azért születtél újjá, hogy Krisztus diadalmenetében győztes légy!

Kérlek ne higgy az ellenség hazugságainak!  Gondolj bele, lehet már születésed előtt az életedre tört, mert embergyilkos kezdettől fogva, s azóta is azon van, hogy megakadályozza Isten szándékainak megvalósulását az életedben. Megvannak a módszerei, még akkor is ha megtértél, újjászülettél elkövet mindent, hogy hatástalanítsa az életed. Tudom miről beszélek, amikor erről írok, sok évet vegetáltam, kínlódtam keresztyénként, mert bedőltem a hazugságoknak, amiket már születésemtől kezdve elültetett a gonosz a lelkemben. Keresd Isten szívét, őszintén, imádkozva, Bibliát olvasva, hogy lelepleződjenek a sátán vádjai és megtévesztései a gondolkodásodban, az érzelmeidben.

Isten Igéje elmondja neked, hogy ki vagy Jézus Krisztusban,  hallgasd csak ezt a néhányat közülük:  Krisztus örököstársa vagy (Róma 8: 17), drága és becses vagy Isten szemében (Ézsaiás 43:5), drága áron megvásárolt vagy 1 Kor: 6:19) az élő Isten temploma vagy (2. Kor 6:16) megigazult vagy, szent és feddhetetlen (Róma 5:1,) a Föld sója és világossága vagy, hegyen épült város (Máté 5: 13-14) győztes vagy, az által, aki szeret téged (Róma 8: 37). Keresd a Bibliában az identitásodat, írd ki az íróasztalod fölé, a mosogató fölé, az ágyad mellé, írd be mélyen a gondolkodásodba, engedd, hogy hasson a lelkedre s éld azt a csodálatos, valóságosan szabad, győztes életet, amit Ő írt neked!

Ui: Bárki vagy, bárhonnan jöttél, és bármilyen kesze-kusza és rémálom a te történeted Isten most át akar ölelni a szeretetével! Akkor is, ha nagy dolgokra jutottál el, mert keményen céltudatosan megdolgoztál érte,  ha magaslatokon jársz emberi szemszögből, de valahol belül tudod, hogy ennél többről kell szóljon az életed.

2 thoughts on “Ki írja az életedet?”

Szólj hozzá bátran!