Igaz-hamis- játék

„Továbbá, atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek, ha van valami erény, és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok.” (Filippi 4,8)

Ti szoktatok ilyet játszani? Nekem régebben szokásom volt. A napokban újra elő kellett vennem, és rácsodálkoztam, milyen rég nem volt már rá szükségem.

A játék lényege a következő: ha nagyon rossz a kedved, és nem tudod, mi a bajod, fogsz egy füzetet (naplót), és leírod a gondolataidat, szép sorjában. Nem kell szépítgetni, csak jöjjön, aminek jönnie kell, minél rosszabb, annál jobb! Ha ez megvan, akkor egyesével végigmész az állításaidon, és leírod, hogy mit gondol erről Isten, hogy mi az igazság valójában. Azért mondtam az előbb, hogy minél rosszabb, annál jobb, mert minél jobban kisarkítja az ember, milyen szörnyű is a sorsa, annál könnyebb rábukkanni a hazugságokra.

Nagyon örülök, hogy a Szent Szellem munkája ebben is látszik az életemen – amire régen naponta, hetente szükségem volt, arra most félévente egyszer elég sort keríteni. Sok igazság berögződött már, és hiába jön a hazugságok tömkelege, nem tudnak úgy eluralkodni az elmémen. Néha eltűnődöm: most mi is a bajom, miért érzem rosszul magam? És feljön a sok ostoba hazugság (sokszor annyira triviálisak, annyira nem bonyolult őket fülön csípni), egyik a másik után, és a Szent Szellem sorba löki ki őket: hazugság vagy, te is az vagy, te is, ki veletek! És rájövök, hogy nincs is miért rosszul érezni magamat. Most már papír nélkül is megy…

A hétvégén elmentünk ruhát venni, amit muszáj volt, de amit nem igazán szeretek, és annyira lehangoltan jöttem haza, hogy elő kellett vennem a régi játékot. Elég volt vele pár perc, és helyrebillentek a dolgok.

Mivel biztos nem én vagyok az egyetlen a bolygón, aki ilyeneket érez, bemásolok ide néhány részletet.

„Elégedetlen vagyok a külsőmmel, rémesnek látom magam. Ez a tegnapi vásárlásból fakad. Túl nagy a súlyom. Sok ruha olyan rémesen áll! Azok a ruhák, azok a plakátok, azok a nők! Az a vágy, hogy bárcsak én is egyszer felvehetnék egy olyan ruhát, mint ami azon a próbababán volt!

No. Az igazság az, hogy

  • a súlyom valóban túl nagy, egészségtelenül nagy, de pont mostanában hoztam ezzel kapcsolatban döntést. Úgy érzem, a legfőbb kiváltó tényezőt sikerült nyakon csípnem! Tehát innentől kezdve sokkal könnyebb lesz vele boldogulni, és le fogok fogyni!
  • ettől függetlenül jól nézek ki. Csinosan öltözködöm, szép az arcom, nincs okom arra, hogy rosszul érezzem magam!
  • senki nem néz ki úgy, mint a nők a plakáton. Ők sem.
  • a földi testünk végül úgyis megöregszik, és elbomlik, szóval túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki kár.”

Értitek már a játék lényegét? Próbáljátok ki, ha szükségetek van rá, nagyon jó gyakorlóterep! Egy idő után automatikus lesz, papír sem kell hozzá, de addig tanulni kell…

2 thoughts on “Igaz-hamis- játék”

Szólj hozzá bátran!