Hogyan nyerhetem meg az anyósomat?

“Így tért vissza Naomi, és vele együtt jött menye, a móábi Ruth is Móáb mezejéről.” (Ruth 1,22)

Anyóst nem szoktunk választani magunknak. A szeretett férfi édesanyja vagy biztatóan megnyerő már az első perctől, és aztán reményeink szerint csendesen visszahúzódik, vagy erőteljesen jelen van már a kapcsolat első pillanataitól, és egy olyan személy, “akit jól kell kezelni”. Hogyan lehetséges az, hogy nehéz szeretni azt, akinek a fiát annyira szeretem? Miért mérgesedik el gyakran az anyós-meny kapcsolat? Hogyan is kéne ezt jól csinálni? Ismét Ruth példáján elmélkedtem, néhány fontos gondolatot emelek ki Ruth életéből.
Együttérzés. A történet első mozzanataiból kitűnik, Ruth igen csak együtt tudott érezni az anyósával. Naomit nagy csapás érte. Idegen földön meghalt a férje, a fiai. Fájdalomban élt, Isten megkeserítette őt. Ruth, aki hasonló gyászt él át, nem zárkózik el fájdalmában, pedig, amikor igazán fáj, az ember nem kíván látni senkit. Ruthban volt nyitottság e felé az idegen nő felé (Ruth 1,14).Gondoltál-e arra, hogy anyósodnak fel kell dolgoznia azt, hogy az édes fia, akibe annyi energiát fektetett, már egy másik nő közelségét keresi, vele akarja megosztani az életét? Az együttérzést megkönnyítheti az, ha van fiad, és előrevetítesz egy néhány évet…
Megbecsülés. Ruth óriási dolgot vállal magára azzal, hogy elhagyja szülőföldjét és családját azért, hogy Naomival tarthasson. Biztosan meglátta Naomi életében mindazt az értéket, amit az Istenhite jelentett. Azt az Istent akarja követni, akit Naomi (Ruth 1,16).
Melyek azok a dolgok, amelyek becsülni-valóak az anyósodban? Kívánod-e követni élete bizonyos területein? Ha igen, akkor becsülöd-e azért, aki volt a fia számára, vagy azért, amit a fiáért tett?
Alázat és tisztelet. Nem tart attól, hogy megkérdezze az anyósát, engedélyt kérjen tőle. Be lehet rontani valakinek az életébe úgy, hogy “mostantól azért már az én szavam többet kell érjen”, de ez nem vezet jóra. A bölcs meny alázattal foglalja el férje mellett az őt megillető helyet. Nem fölényeskedve, nem akaratosan és nem erőszakosan. Szelíden. Ezzel a férje dolgát is megkönnyíti.
Ugyanakkor menyeknek is szól az ige: “a tiszteletadásban egymás megelőzők legyetek” (Róm 12,10). Hogyan fejezed ki anyósod felé, hogy tiszteled?
Jóindulat. A negatív sztereotípia miatt könnyen mehet a gyanakodás, és a rossz szándék feltételezése. Ne engedj ennek a nyomásnak! Legyen benned jóindulat, inkább feltételezz jót anyósod személyével kapcsolatban. Isten biztosan nem marad adósod, biztosan nem jársz rosszul, ha szeretetet adsz. Ruth a legdrágább kincsét helyezi Naomi ölébe. Nem zárkózik el azután sem az anyósától, hogy már férjhez ment, és sínen van az élete. A szíve még mindig nyitott előtte, és örömét, drága kincsét megosztja Naomival. Te hogyan fejezed ki anyósod felé a jóindulatodat?

Szólj hozzá bátran!