Hhhhhh vitamin

13606964_1727237630834326_1916983841815562792_n

A mennyezetig érő sóhajok néha szellőztetésre várnak. Egy telefonon érkező aggasztó hír. Egy odaégett ebéd. Egy tönkrement kedvenc cipő. Egy bántó szó. Egy kiömlött szemeteskosár. Egy beázott tető, szobába csepergő, szivárgó víz. Egy idegesítő szokása valakinek. A hosszú teendő-lista. Nem csoda, hogy a házban időnként egészen egészségtelenné és nyomasztóvá válik a levegő. Sok minden történik a házban, ami táplálja és egyre nagyobbá fújja a sóhajokat. Csak halkan, de annál megterhelőbben árad: Hhhhhhhhhhh….

Aztán mintha segítene valamit, a ház lakói egymással szemben egyre ingerültebbé válnak. A türelem fogytán van, a sóhajok ettől csak gyarapodnak. A felgyűlő kimondott vagy ki nem mondott panaszok és feszültségek egyre alacsonyabbá teszik az ingerküszöböt. Egyre kisebb dolgok miatt, egyre gyorsabban veszítik el türelmüket. De Isten szavának a sóhajok sem jelentenek találós kérdést, figyelmeztetnek és tanácsolnak:

“Legyetek azért, atyámfiai, béketűrők az Úrnak eljöveteléig. Ímé a szántóvető várja a földnek drága gyümölcsét, béketűréssel várja, míg reggeli és estveli esőt kap. Legyetek ti is béketűrők, és erősítsétek meg szíveteket, mert az Úrnak eljövetele közel van. Ne sóhajtozzatok egymás ellen, atyámfiai, hogy el ne ítéltessetek: ímé a Bíró az ajtó előtt áll. Például vegyétek, atyámfiai, a szenvedésben és béketűrésben a prófétákat, akik az Úr nevében szólottak. Ímé, boldogoknak mondjuk a tűrni tudókat. Jóbnak tűrését hallottátok, és az Úrtól való végét láttátok, hogy igen irgalmas az Úr és könyörületes.” (Jakab 5:7-11)

Nem találunk mindig gombnyomásra megoldást. Talán nem tudjuk a tetőt csettintésre helyrehozni vagy az új cipő vásárlására is lehet, hogy még várni kell. Hiába hibáztatnánk bármiért is a mellettünk levőt, aki adott esetben ugyanolyan tehetetlen, mint mi. Amikor olyan helyzet van, várni nemcsak annyit jelent, hogy várunk, mert hát más egyebet nem is tehetünk, hanem azt is jelenti, hogy jó hozzáállással várunk.

13621009_1727237574167665_2497723275751932533_n

Erősítsd meg szíved a türelemre. Ez igazi vitamin a szívnek, hogy egészségben kibírja addig, amíg kell, de arra is, hogy ne csak sóhajtozzon, hanem szelíden kifejezze, ami bántja. Kiszellőzteti az egész házat, kitisztítja az egymás ellen célzott sóhajoktól is. Néha csodákra képes és akár nagy változást is hozhat. Szeretteink körében első sorban, mert bizony van, hogy az idegenekkel összeszedettebben viselkedünk, türelmesebbek vagyunk, mint a hozzánk közel állókkal. De ahogy jó esetben mi személyesen is, úgy ők is Isten átformáló keze alatt vannak. Lehet, hogy már azon is van, hogy változzon vagy változtasson, csak még időbe, még harcba, még több próbálkozásba kerül. Türelmesen alakít rajtunk az Alkotó. Amit mi épülés közben ügyetlenül vagy épp igen ügyesen  lerombolunk, azt Ő újrakezdi, újabb és újabb esélyt adva. Így válik MINDEN javukra azoknak, akik Istent szeretik. Amikor eljön az Úr, és szeretteinkkel együtt mi is megjelenhetünk Előtte, hálásak leszünk, hogy ahogy minket az Úr türelmesen formált, úgy velük is pont azt tette. A békességes tűrés semmilyen irányból semmilyen irányba nem volt hiábavaló.

Szólj hozzá bátran!