Hétköznapi ünnepek, avagy ünnepi hétköznapok

13165826_1704825956408827_3934465871284204082_n

Váratlan ünnep

A lélek ünnepei nem piros betűsek,
A lélek ünnepe a hétköznapoké.
Ünneppé avathatja egy ige,
Vagy egy másik szív szeretete,
Mely árad a szívünk felé.
Vagy Isten áldott közelsége,
Mit nem fog fel az értelem.
Ó, sokszor nem is érthetem!
De lelkem, mint szomjazó virág,
Éled, és átéli a csodát,
Belemerül és tiszta lesz.
Erőt kap, messzi útra valót,
Emelkedik, az égig szárnyal,
S feledve bajt és bánatot,
Ünnepli az Úrtól kapott napot.
(Oláh Lajosné)

 Kedvenceim közé tartozik a fenti vers, mert mindig motivál, amikor a hétköznapok nyomasztóvá, szárazzá válnának. Mindig is csodáltam azokat, akik kifogyhatatlan derűvel, kedvességgel, szeretettel tudták ünneppé tenni az egyszerű hétköznapokat is.

            Az „igazi ünnep” sem a külsőségektől ünnep első sorban. S a hétköznapok is lehetnek különlegesek, ha megtöltjük azzal, amire ünnepekkor talán jobban odafigyelünk, vagy amire olyankor jobban törekszünk. „Különleges hétköznap” lehetne egy új szinonimája is akár az ünnepnek, ha ezt célba vesszük. Egy helyénvaló, befogadó, szeretetteljes, kedves lelkület másokat is kivirágoztathat bármelyik napon. Nem kell hozzá sok pénz, sem különleges körülmény, csak egy jó szó, egy kedves gesztus, egy jó cselekedet. Ez is csoda. Mert a forrása is természetfeletti. Valaki egyszer azt mondta, „az öröm nem a fájdalom hiánya, az öröm Isten jelenléte.” Így van. Hányszor tudott derűt és örömöt adni, olyankor is, amikor emberileg nem lett volna annyira várható vagy logikus.

            Szeretném ilyen ünnepekkel megtölteni hétköznapjaimat. És a másét is. Megtalálni ennek a módját, egyszerűen, nem nagy dolgok után hajhászva: ajándék.

Mivel tudnám Isten örömöt és derűt adó jelenlétét másokhoz is közel hozni? Néha csekély dolgokon múlik, a Lélek megmutatja, ha kérjük és vágyunk olyan nőkké lenni, akik a magunk helyén, magunk lehetőségeivel az Úr ünnepszerző jelenlétének és csodáinak „asztalt terítünk”.

„Ha szavaidat hallattad, én élveztem azokat; a te szavaid örömömre váltak nékem és szívemnek vígasságára; mert a te nevedről neveztetem oh Uram, Seregeknek Istene!” (Jer. 15:16)

„Boldog nép az, amely megérti a kürt szavát; a te orcádnak világosságánál jár ez, oh Uram! A te nevedben örvendeznek egész nap; és a te igazságodban felmagasztaltatnak. Mert az ő erejöknek ékessége te vagy…”  (Zsoltárok 89:16-18a)

Szólj hozzá bátran!