A hegy

Bizony mondom néktek: ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen oda! – odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen.
Máté 17:20

De én azt szeretném, ha megmaradna minden egyes hegy a maga helyén. Szeretném legközelebb is megtalálni őket a térképen s a valóságban is, ha arra járok. Retyezát, Parãng, Kékestető, Zugspitze, de még ez a kis domb is a házunk mögött, ahova naplementét nézni járok ki, szeretném ha ottmaradna, ahol van.

Hitem pedig nincs, mustármagnyi sincs, hiába hogy olyan kis apró.
Mert ha lenne, nem gondolnám azt, amit gondolok változhatatlannak vélt emberekről, kőbe vésett szokásokról, zsákutcába jutott kapcsolatokról, megdönthetetlennek vélt rendszerekről, s nem lenne annyira nehéz megbocsátani századjára is ugyanazt a hibát, nem fejezném be senki helyett a mondatát, nem puffogtatnék annyi közhelyet, nem gondolnék senkit sem javíthatatlannak, nem vélném senki betegségét gyógyíthatatlannak, senki történetét reménytelennek, senki véleményét az egyetlennek, főleg a saját magamét nem.
A hegy az egyáltalán nem is hegy. A hegy az mi vagyunk, én magam, a saját konok mozdulatlanságomban. Ezért van az, hogy a Kárpátok ide-oda küldözgetésénél sokkal nagyobb csodának számít, mikor végre képes vagyok megmozdulni, megtérni, innen oda elmenni, belegondolni magam valaki másnak a bőrébe, beleülni valaki másnak a székébe, mikor képes vagyok változni, gyógyulni, újrakezdeni, élni, remélni, szeretni. Főleg szeretni.

Mert nem marad meg csak a hit, a remény, a szeretet, e három.
Ezek közül pedig legnagyobb nem a hit, nem a remény, hanem egyedül a szeretet.

Prodán Márta

 

 

 

Szólj hozzá bátran!