Szerezz bölcsességet!

wisdom

Mi a legfőbb vágyad az életben? Legtöbb ember számára a kérdésre az igazán letisztult válasz az, hogy „boldog legyek”. Hogyan kaphatom meg azt, amire annyira vágyom? Hogyan lehetek boldog?

„Boldog az az ember, aki megtalálta a bölcsességet, és az az ember, aki értelmet kap.” (Péld 3,13)

Az ige azt mondja, boldog az lehet, aki megtalálta a bölcsességet.

Egy prédikációt hallgattam nemrég, és igazán gondolkodóba ejtett. Szeretném veletek is megosztani az üzenetét.

„A bölcsességnek ez a kezdete: Szerezz bölcsességet, és minden szerzeményeden szerezz értelmet!” (Péld 4,7)

Az élethez értelem, bölcsesség kell. Elég csak megnéznünk azokat, akik értelmetlenül, cél nélkül, józanság nélkül élnek. Ha őket követjük, biztosan nem találjuk meg a boldogságot… És itt természetesen nem csupán tudásról van szó. Rendelkezhet az ember sok-sok információval, ha nem tudja megfelelően és helyén kezelni.

„A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet.” (Péld 9,10)

De hogyan tehetsz szert a bölcsességre?

Vágyakozz utána

„ha úgy keresed azt, mint az ezüstöt, és úgy kutatod, mint az elrejtett kincseket...” (Péld 2,4)

Az értelem nem jön magától hozzád. Keresni, kutatni kell, vágyakozni kell utána. Ha igazán rájössz, milyen nagyszerű dolog az bölcsesség, akkor kívánni fogod, hogy még több legyen neked belőle. Nekem nagyon sokat jelent, hogy ismertem, ismerek bölcs embereket. Az életük kívánatos előttem!

Olvasd az igét, olvass jó könyveket

„Az Úr törvénye tökéletes, felüdíti a lelket. Az Úr intő szava határozott, bölccsé teszi az együgyűt.” (Zsolt 19,7)

Ha Isten gyermeke vagy, akkor ez a felhívás nem újdonság a számodra. Isten egy nagyszerű kincset adott az embernek a Biblia által. Bölccsé tesz az ige olvasása, az ige tanulmányozása. Ez utóbbinál nagy segítségünkre lehetnek a jó teológiai könyvek és magyarázatok. Olyan könyvek, amelyek az elmúlt 1900 év kiemelkedő bibliatanulmányozói által íródtak. Olyan könyvek, amelyek segítenek rákapni az ige édes ízére. Oktalanság volna részünkről, hogy teljesen a „nulláról” kezdjük, amikor olyan sok segítségre találhatunk a bibliatanulmányunk során a jó könyvek által. Persze, sokan azt mondjuk, nekünk nincs időnk könyveket olvasni. Nem vagyunk képesek teológiai témájú könyveket olvasni. Azt mondják, ha egy könyv nem olvasható, akkor nem is olyan nagyszerű. A jó könyvek olvashatóak minden ige iránt érdeklődő ember számára. Ha pedig az időt nézzük, olyan bátorító volt számomra hallani, hogy valaki utánaszámolt: ha átlagos olvasási sebességgel napi 15 percet olvasol egy könyvet, évente 20, átlagos hosszúságú könyvet is kiolvashatsz! Csak meg kell találnod annak a napi 15 percnek az idejét.

Imádkozz

„Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.” (Jak 1,5)

Ennek a jelentőségét nem lehet kisebbíteni. Isten az, aki megadhatja számodra a bölcsességet. Imádkozz, kérd rendszeresen ezt Tőle.

Gondolj gyakran a halálra

„Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” Zsolt 90,12

Ez talán furcsán hangzik, de igaz! Saját magamon is tapasztaltam. Ha a halálom napja szempontjából gondolkozom, sok bonyolultnak tűnő kérdésre azonnal választ kapok!

Jöjj Jézushoz

„mi a megfeszített Krisztust hirdetjük, aki a zsidóknak ugyan megütközés, a pogányoknak pedig bolondság, de maguknak az elhívottaknak, zsidóknak és görögöknek egyaránt, az Isten ereje és az Isten bölcsessége.” (1Kor 1,23-24)

Jézus Krisztus maga a bölcsesség. Ő nem csak beszél róla, nem csak bölcsességet szól, hanem Ő maga a bölcsesség. Megismerni Őt, időt tölteni Vele, életünket összefonni az Övével, ez vezet bölcs életre. Csak ez ad teljes boldogságot.

A teljes igehirdetés angol nyelven elérhető itt.

Szólj hozzá bátran!