Megnyugtató bokafogás

Serdülő éveim elején, tini lányként, megjártam én is az elégedetlenség, az alacsony önbecsülés utcáját több területen is. Autóban ültünk, édesapám elől, én hátul, középen. Nyafogtam éppen, hogy a ruhám nem előnyös rajtam, s nem vagyok eléggé sovány. Édesapám hirtelen hátranyúlt, átfogta a bokám, s azt mondta: „amíg ezt én átérem, ne aggódj a súlyod miatt!” Vicces volt, s egyáltalán nem ésszerű ez az érvelés, de egy tini lánynak az elismerő szavak mellett egy ilyenféle szeretetteljes bokafogás sokáig megnyugtató tud lenni egy édesapától.

legs-434918_640

Később a 139. Zsoltár adott önbizalmat, amit elfogadtam igaznak az én Mennyei Atyámtól.

„Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. Mily drágák nekem szándékaid, Istenem, mily hatalmas azoknak száma! Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra.”

Minden szülés után, amikor láttam testem átváltozni, már így gondoltam erre: Csodálatos! Isten kezében nagyszerű eszköz vagyok. Vigyáznom kell az egészségemre jobban, mint az alakomra. Hálásan és tisztelettel.

“Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg, dicsőítsétek tehát Istent testetekben.” 1.Kor 6,19

Ő alkotott, testem az Ő temploma, tisztelnem kell, hisz nem önmagamé vagyok. Nem becsülhetem le sem külső, sem belső adottságaim.

Ez a világ sokszor hamisan formálja lányaink testképét. Legtöbbször ez az oka annak, hogy a lányok bátortalanok a kihívásokkal szemben, nem mernek anyaságot vállalni és az otthonépítés sem elsődleges cél a számukra. Ez az oka sokszor a kapcsolatokban való kudarcoknak, annak, hogy a nőknek nincsenek egészséges, az Úrtól kapott látással megerősített álmaik. A női szolgálatban az alacsony önbecsülés irigységet, viszálykodást szülve megrontja azt ami krisztusi. Hatással van az énképre az iskola, a társadalom, a média, a visszajelzések, különböző pozitív és negatív tapasztalatok, győzelmek a nehézségek fölött, sikerek és kudarcok, népszerűség. Mégis, legnagyobb és legkoraibb hatással a család bír. Fektessünk le egészséges alapokat lányaink életében! Divat helyett jó ízlést, alakformálás helyett egészséges testet, s mindezek előtt a szívet­lelket erősítsük és szépítsük bennük az Ige tanítása szerint.

Természetesen, helyes énképet Teremtőnk adhat a megtéréssel együtt mindenkinek. Ha van Krisztus­képünk, lesz helyes énképünk is. S mint minden területen, ebben is a példa a legerőteljesebb segítség. Szükségem van ma is megújulni az Isteni teremtés csodálatában, az újjászületés által kapott Lélekben, újból és újból megújulni a helyes gondolkodásban. Mennyit tapasztalnak lányaim abból, hogy imádkozom és igét olvasok otthon? Mennyit látnak a tükör előtt? Mikor hallottak utoljára hálát adni vagy panaszkodni a külsőm miatt? Mennyire tudom átadni, éreztetni velük az Úrtól kapott feltétel nélküli szeretetet, megbecsülést? Az édesapa szerepe nagyon fontos, hogyan segíthetem őt a helyes viszonyulásban lányaim, gyermekeim felé?

Ma is öltözzünk fel szépen, nézzünk a tükörbe hálásan, s ne felejtsük el a lelki öltözködést, amelyről az efézusi levél 4,23 verse szól:

”Újuljatok meg pedig a ti elméteknek lelke szerint, és öltözzétek fel amaz új embert, amely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben.”

Ez a kisugárzás nemcsak a beteg testképünk változtatja meg, hanem a körülöttünk élőkre is hatással lehet. Több ez a szépségtrükköknél, hisz tartósabb.

Még az atyai bokafogásnál is több!

One thought on “Megnyugtató bokafogás”

  1. A lassan 9 éves lányommal hetente egyszer esténként előjön ez a téma, így nagyon hálás vagyok a bátorításnak és a gondolatoknak! Tegnap azt kérdezte: Vajon milyen okkal, céllal teremtett engem Isten vastag , izmos combbal és lábbal, s miért vagyok szőrösebb, mint mások….Megkérem az apját, hogy a bokafogást ütemezze be…vagy valami hasonlót! 🙂

Szólj hozzá bátran!