Jézus Ígéretei ~ 1. rész

Gyakran találkozom azzal, hogy teljesen más ígéreteket adunk Jézus szájába, mint amiket Ő valójában mondott. Szerintem ez alapvetően abból fakad, hogy túlbecsüljük a földi életünk hosszát és jelentőségét, és alábecsüljük az örök élet hosszát és jelentőségét. Vegyük az elsőt. Ha az örök élet örökké tart, akkor ehhez képest mekkora a súlya annak, hogy egy ember pár hónapot, vagy száz évet él? És a második. Ha itt a Földön dől el, hogy halálunk után az ítélet vagy az üdvösség vár ránk, és Jézus olyan engedelmességre hívott el, mint amit Ő tanúsított az Atya iránt, akkor mekkora a jelentősége annak, hogy milyen az “életminőségünk”?

Sokszor hallottam már hívőktől, hogy Isten Krisztussal együtt nekünk ajándkozott mindent, így nem csak üdvösségünk van, de ő bővölködő életet akar adni: egészséget, javakat, stb. Ezt a mézesmadzagot evangélizációknál is előszeretettel szoktuk használni, hogy meggyőzzünk embereket arról, hogy Jézus mellett döntsenek. A kisebbik baj az, hogy Jézus nem ilyesmit ígért. A nagyobbik, hogy nem vesszük figyelembe a tényleges ígéreteit, melyek messze felülmúlják az evilági kényelmeket. Nézzük meg Máté alapján, hogy Jézus valójában mit mondott.

Jézus erősen indít a Máté 4.17-ben (EFO):

„Változtassátok meg, ahogy gondolkodtok és éltek, mert a Menny Királysága már megérkezett!”

Olyan dolog történt, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Isten maga lépett be emberi testben a történelembe, és elhozta a Mennyet a Földre. Akik  megtérnek és megváltoztatják a gondolkozásukat, azok a Menny valóságában élhetnek itt a Földön! Az számít, ami a Mennyben történik, amit az Atya gondol és érez. Nem vagyunk a testünk rabjai, hanem hit által élhetünk egy természetfeletti életet. Gondoljatok bele a legjobb reklámszövegekbe, amit valaha hallottatok. Vagy egy filozófia, irányzat, párt, vagy vallás marketingjébe. Hallottunk már mennyei fürdőkről, ízekről, tájakról, egy vezető mennyei szavairól, de olyat senki más nem mondott, hogy a Menny itt van. Isten, önmagát halálba adó szeretete, bűnbocsánata, állandó jelenléte, békessége itt van bennünk és köztünk. Tudtok olyan vágyat mondani, ami ezt megközelíti? Én nem. 

Máté 4.18: "Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket."

Mindenkinek vannak tervei, álmai, céljai. Az életvezetési guruk ezt kulcsfontosságúnak tartják, hiszen célok nélkül nem érhetünk el semmit. Kik a legnagyobb emberek? Akikre nemzedékek emlékeznek hősként. Jézus ezt enyhén szólva übereli. Kövess engem, és nem kevesebbet fogsz csinálni, mint hogy embereket fogsz kihalászni a Pokolból. Az örök kárhozatról beszélünk, ahonnan nincs visszaút, és ahol történelmi hősök és közemberek válvetve égnek, kénköves tűzben. Innen fogsz embereket kihalászni még itt, a Földön az örök életre, ha követed Jézust.
Gimiben volt két legjobb barátnőm, akik tőlem hallották először az evangéliumot. Annyira akartak tudni mindent, hogy rendszeresen megkértek, hogy találkozzunk nulladik órában, hogy egy-egy témát átvegyünk a Bibliából. Ma mindketten külföldön élnek, misszionáriusok. Lehet, hogy ma ha autóba szállok, balesetet szenvedek, és meghalok. De amíg éltem, követtem Jézust, és kihalásztam embereket a Pokolból. Ennél jobb ajánlatot még senkitől nem kaptam az élet értelmes eltöltésére nézve.

Máté 5.3-11 részletek (EFO): „Milyen boldogok és áldottak, akik felismerik, hogy szükségük van Istenre, mert övék a Menny Királysága! Milyen boldogok és áldottak, akik most gyászolnak, szomorkodnak és sírnak, mert Isten majd megvigasztalja őket! Milyen boldogok és áldottak, akik éheznek és szomjaznak az igazságosságra, mert Isten megadja nekik, amire vágynak! Milyen boldogok és áldottak, akiket azért üldöznek, mert igazságosak! Övék a Menny Királysága! Boldogok és áldottak vagytok, amikor miattam üldöznek, vagy bántanak titeket, amikor miattam ok nélkül mindenféle rosszat mondanak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert igen nagy jutalom vár rátok a Mennyben!”

Szükségben vannak, gyászolnak, éheznek, üldözést, bántalmazást szenvednek el. Ezek a boldogok és áldottak. Erre gondolunk, amikor Isten áldását kérjük? Vagy földi jutalmakat szeretnénk? Ha igen, akkor egyrészt jobban meg kell vizsgálnunk Jézus életét, másrészt megérteni, hogy ez mit jelent: “igen nagy jutalom vár rátok a Mennyben!” Tegnap este, miután beírtuk az összes kiadásunkat egy applikációba, és megterveztük a költéseinket, a férjem elmerengett, hogy vajon mekkora karácsonyi bónuszt fog kapni. A főnöke kifejezetten elégedett vele, gondolom jó érzés belegondolni abba, hogy talán kap egy szép év-végi jutalmat. Persze, bármi történhet addig, de ha meg is kapja, a pénz az fogyó eszköz, és minden amit veszünk rajta, szintén elmúlik. Jézus viszont azt mondta, hogy megígérem nektek, hogy nagy jutalom vár rátok a Mennyben! Ez nem bizonytalan, hanem biztos. Nem kicsi, hanem nagy. Nem múlik el, hanem örökre megmarad. Gondolj bele abba, amikor a Teremtő Isten előtt megállsz, és azt mondja neked: “Jól van, jó és hű szolgám, kevésen hű voltál, sokra bízlak ezután!

Máté 5.44: "Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy így mennyei Atyátoknak fiai legyetek."

Visszatérünk ahhoz, hogy a Menny köztünk van. Ezek mennyei magaslatok, Szent Lélek nélkül nem lehet így viselkedni. De Vele igen, sőt megtapasztalható mindaz az áldás, ami ezzel együttjár. Jézus ígérete, hogy mennyei Atyja fiai lehetünk, ha szeretjük ellenségeinket. Próbáltátok már, amikor egy igaztalan vád vagy sértés ért, hogy azonnal elkezdtétek áldani azt az embert? Hihetetlen élmény! Nagyon felszabadító! Lehet érezni, ahogy a keserűség kötelei leoldódnak, és helyükbe lép az öröm.

Máté 6.1 (EFO): "Vigyázzatok, hogy ne az emberek szeme láttára tegyetek jót! Ne azért tegyétek, hogy mindenki lássa, különben nem kaptok semmi jutalmat mennyei Atyátoktól!"

Nem tudom, hogy ezzel ki hogy van, de nekem nehéz. Ez egy automatikus kísértés, ami bekapcsolódik, ha jót teszek. Rögtön érzek egy vágyat arra, hogy legalább egy ember tudjon róla. Ugyanígy van a böjttel is. Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor böjtöltem úgy életemben, hogy arról egy árva lélek sem tudott. Pedig egy  anyának ezt könnyű elrejteni, annyit kell ugrálni az asztal körül, ki veszi észre, ha közben nem eszik? 🙂 Tavaly januárban ért meg bennem Jézusnak ez az ígérete a jutalom elvesztésről. Egy facebook-os fórumon kérdezte valaki, hogy ki mit csinál a maradék mikulás csokikkal, és egy nő elkezdett sopánkodni, hogy ők milyen szegények, nekik sima csokijuk sincs nagyon, nem hogy maradék. Na, kaptam az alkalmon, hogy jót tegyek, mert mi nem igen adunk a gyerekeknek csokit, a szekrényben “porosodnak”. És itt jön a lényeg. Írhattam volna ennek a nőnek privát üzenetet, de nem ezt tettem. A post alatt írtam, hogy nekünk van, írja meg a címét, és elküldöm. Nem emlékszem, hány like-ot ért meg a felajánlásom, de megvolt a jóérzésem. El is postáztam neki Kiskunalsógödre, a postaköltség több volt, mint a csokik értéke. És ő egy sort sem írt. Rákérdeztem, hogy megkapták-e, mire annyit reagált, hogy ja, azt amiben a táblák meg mikulások voltak? Megkapták, igen. Aztán jött nekem ez az Ige, és komolyan elkezdtem vele foglalkozni. Jézus garantálja nekem, hogy ha az emberek szeme láttára teszek jót, semmi jutalmat nem kapok Atyámtól. Mekkora lúzer voltam! Odaadtam teljes csokigyűjteményünket, amit belereszelhettem volna házijoghurba, vagy bármibe. Kifizettem egy csomó pénzt a postán. Egy köszönömöt sem kaptam a nőtől, nemhogy egy képet arról, hogy a gyereke boldogan csokit eszik. De ez mind semmi, azért, mert mások szeme láttára tettem a jót, semmi, de semmi jutalmat nem kapok Istentől! Ez a nettó hülyeség. Szóval egy pillanatra gondoljunk bele abba, mennyi olyan jót tettünk, amit aztán senkinek nem meséltünk el. Na, ha volt ilyen, azért lesz jutalmunk ott, ahol az számít.

Máté 6.19: "Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok betörnek, és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el."

Eddig mindenképp el akartam jutni az első részben, mert ezt rendkívül fontosnak tartom. Mit ígér Jézus nekünk azzal kapcsolatban, hogy mi lesz földi javaink sorsa? Mivel hívők vagyunk, így Ő vigyáz a dolgainkra, nehogy kár érjen? A mi autónkat nem lopják el, a mi házunk nem ég le, a mi számlánkat nem törik fel, a mi cipőnk nem lyukad ki? Éppen ellenkezőleg. Jézus garantálja nekünk, hogy kincseinket megemészti a moly és a rozsda, és hogy a dolgainkat ellopják. Meglepődnénk, ha leégne a házunk? Ez a “Sátán különleges támadása”, “rendkívüli megpróbáltatás” lenne? Nem! A házak leégnek. A pénzt ellopják. Az autó elromlik, a ruha kilyukad, a bicikli berozsdásodik. Ha valaki abban a képzetben él, hogy Jézus követése egy szuper ingatlan-, és balesetbiztosítás, akkor könyörögve kérem, olvassa el a Bibliából, hogyan éltek a tanítványok, és maga Jézus! Az emberfiának nem volt hol lehajtania a fejét, és a tanívány nem lehet nagyobb a mesterénél. Van házunk? Van autónk? Van állásunk? Szuper. Holnap is lesz? Egyáltalán nem biztos. A legostobább dolog ilyesmik kergetésével tölteni az életet. El fogják lopni. Meg fog égni. Ha ezt tudjuk, akkor is megéri évekig gürcölni érte? Első helyre tenni, mást feladni ezekért? Mindez idő alatt lehet a Mennyben kincset gyűjteni! Nem fogják ellopni, nem fog megégni. Ezt különösen a saját korosztályomnak, a kisgyerekes családoknak írom. Akik nálunk fiatalabban, azoknak még talán nincs akkora jövedelme, sem motivációja. Akik nálunk idősebbek, talán már jobban látják az élet végét, és hogy mi számít igazán. De mi, akiknek “meg kell teremtenünk a család egzisztenciáját” tisztában vagyunk-e azzal, hogy évek áldozatos munkája egy pillanat alatt semmivé lehet? És ugyanúgy, aki Isten országát építi, egy pillanat alatt kaphat házakat, autókat, utazásokat, bármit.

Ne adjunk Jézus szájába olyat, amit nem mondott. Nem a hitünktől lesz valami valóság. Attól, hogy “hiszem, hogy Isten megóvja házunkat a betöréstől”, attól még nem lesz így. A földi javak lényeges tulajdonsága, hogy elpusztulnak. Viszont Jézus valódi ígéretei meghaladják az emberi fantázia korlátait, és elhozzák életünkbe a Mennyországot. Embereket halászunk. Mennyei Atyánk fiai leszünk. És jutalom vár az Örök Hazában!

Balogh Piroska

One thought on “Jézus Ígéretei ~ 1. rész”

  1. …hanem keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és ezek mind ráadásul megadatnak nektek.
    (Mt 6, 33)

Szólj hozzá bátran!