Holdkór

Többnyire a telefonunk ébreszt, vagy esetleg az okos óránk burrogása lett az új nap előhírnöke. Te hogyan szoktál ébredni?

Én viszonylag könnyen elválok a takarómtól, de utána aztán álmatagon botorkálok a konyhában és némi koffeinforrás után kutatok.

A férjem számára komoly gondot okoz a reggeli felkelés: nagyon nehezen ébred, képtelen feltápászkodni, sokadszorra nyomja le az ébresztőórát, mire végre talpra áll. Családunk megrögzött szundistája a technikai vívmányokat is szereti kihasználni, ezért elkezdte alkalmazni az okos ébresztőt a kellemes ébredés érdekében.

wakeup-easy

Smart alarmnak, azaz okos ébresztőnek hívják azokat az alkalmazásokat, amelyek az okostelefonok mozgás- és hangérzékelőit használva mérik és elemzik az ember alvási fázisait. Az így gyűjtött adatok alapján a program figyeli, mikor alszol mélyebben, és mikor éberebben.  Az okos ébresztés pedig úgy működik, hogy este, lefekvés előtt meg kell adni az alkalmazásban az időintervallumot, amikor szeretnél felébredni, például fél hét és hét között. Az app egész éjjel figyeli az alvási ciklusaidat, és amikor a megadott időszakban éberebb alvást érzékel, akkor elkezdi nyomni neked az ébresztőt. (Ha nem érzékel éber alvást a kijelölt időszakban, a végén akkor is felébreszt természetesen.) Ez így elég egyszerűen hangzik, de állítása szerint tényleg egészen más érzés így kelni.

Megfigyelted már? Általában elaludni könnyebb, mint ébredni! Ezért van szükségünk valamilyen jelzésre. Fizikai értelemben, az alvás természetes velejárója, hogy nem vagyunk tudatában az alvással eltöltött időnek (hacsak nem mérjük azt).

Esténkint – régi keresztény szokás volt –
Számot vetek a lelkiismerettel:
Mit tettél ember, mit vétettél ember?
És mit nem tettél ember, most felelj?

Csordultig mindig a szív, e nagy kehely.
Mit tettél ember? Fölkeltél vidáman
És álmosan, mert minden áldott reggel
A régi vágy von: kelni napkelettel.

Azután mentél, mert az élet: menni,
Egy célhoz menni, célnál sohse lenni.

(Juhász Gyula – Alvás előtt)

Elalvás előtt számot vetni, aztán újra felébredni … Ez természetes körforgás, de van egy feltétele! Nem elég a jelzés, ébreszthetőnek kell lenni. Így van ez a lelki életünkben is.

„Felét eltüzeli, ennél a felénél pecsenyét süt, megeszi a húst, és jóllakik; közben melegszik, és ezt mondja: De jól megmelegedtem, amíg néztem a tűz fényét! A fa többi részéből istent készít: bálványszobrot. Leborulva imádja, és így könyörög hozzá: Ments meg engem, mert te vagy az istenem! Nem tudnak, és nem értenek semmit, mert szemük nem képes látni, és nincs eszük, nem értenek. Nem gondolja meg az ilyen ember, nem tudja, és nem érti, hogy ezt mondaná: Felét eltüzeltem, kenyeret sütöttem parazsánál, húst is sütöttem, és megettem. A többi részéből utálatos bálványt csinálok, és egy fatuskót imádok! Aki hamuban gyönyörködik, azt félrevezeti saját megcsalt szíve.” Ézsaiás 44: 16-20

Nehezen ébredünk fel téves elképzeléseinkből, és ezért gyakran megreked az Istenképünk. Múltból hozott indulatokat, hajlamokat, viselkedés mintákat megkeresztényesítünk, és úgy gondoljuk, hogy minden jól van így. Azt írja az ilyen emberről a szentírás: „Nem tudnak, és nem értenek semmit, mert szemük nem képes látni, és nincs eszük, nem értenek”. Mi, akik Istenhez tartozunk, miben különbözünk? Hibázunk, de többnyire nem is realizáljuk. Vagy annyira elvakít a holdkór, hogy másokra is próbáljuk rákényszeríteni lelki életünk tévedéseit! Azt hiszem nem az a lényeg, hogy mindenki úgy éljen, ahogy én jónak látom. Inkább úgy kellene élni, ahogyan és amiről Krisztus meggyőzte az illetékes személyt. Megreked az Istenképünk? Gyakran megreked! Mert egyfajta Biblia ismerettel, keresztény bőrbe bújtatott óemberrel szépen beleszenderülünk a hétköznapokba.

A végeredmény sem kívánatos: „Aki hamuban gyönyörködik, azt félrevezeti saját megcsalt szíve.” Mégis, miben különbözünk, ha már egyszer Istent választottuk?

Meg vagyok győződve, hogy egyetlen dolog választ el minket, és menthet meg a következmények fájdalmas realizálásától. Ha valóban Istenhez tartozol, és élő kapcsolatod van Vele, akkor Ő fel tud ébreszteni, és ez KEGYELEM. Tedd le Isten kezébe az önigazultságodat, a magyarázkodásokat, és engedd, hogy tiszta lappal indítson ma útnak!

Szólj hozzá bátran!