Hitetlen nevetés

dandelion-1386782_1920

A sátorlapok mögött rejtőzött. Már elvégezte a részét a vendégfogadásban, megsütötte a lángost, ahogy a férje kérte. Kíváncsi volt, kik ezek az idegenek. Hallgatózott. Aztán nevetett.
„Képtelenségeket beszélnek! Hisz már nem vagyok termékeny, a férjem sem fiatal. Nekünk már lehetetlen, hogy gyermekünk szülessen. Én már beletörődtem…” – gondolhatta.

A ház körül zűrzavar, sok siránkozó és jajgató ember. Tragédia történt, egy tekintélyes ember gyermekét vitte el a halál. Súlyos betegségére nem volt gyógyír. Az emberek hangosan siránkoznak, a gyászban nem hagyják egyedül a családot. Ekkor elhangzik valami nagyon különleges, egy még különlegesebb ember szájából: „nem halt meg, hanem alszik”. A reakció, mondhatnánk, azonos az előbbi helyzetben lévővel.

Létezik az a cinikus mosoly, egyeseknél esetleg nevetés, amikor nagyon biztosak vagyunk abban, hogy amit gondolunk, az a kőkemény valóság, objektív mérlegelés, megcáfolhatatlan igazság, és amit a másik állít, az egyszerűen egy hajmeresztő képtelenség.

„Nevete azért Sára ő magában, mondván: Vénségemre lenne-é gyönyörűségem? meg az én uram is öreg! ” 1. Móz. 18,12
“És bemenvén, monda nékik: Mit zavarogtok és sírtok? A gyermek nem halt meg, hanem alszik. És nevetik vala őt.” Mt. 5,39-40a

Egészen biztos vagy abban, hogy a dolgok csakis, és egyedül úgy sülhetnek el, ahogyan azt te látod. Hiszen azok tények, saját szemeddel láttad, saját testedben tapasztaltad, saját múltad, jelened és jövőd érintett benne. „Ne viccelj, azt már csak tudom…” – szoktuk időnként mondani. Hát, nem. Nem tudom. És nem tudod.

„Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr.” Ézs. 55,8

Csodálom, ahogyan Isten meg tudja szégyeníteni ezeket a magabiztos „ÉNeket”. Sárára rábizonyítja, hogy hitetlenül nevetett, de nem olvassuk, hogy büntette volna ezért. A néptömeget kiküldi, de ott nem rója meg őket nevetésük miatt.

Te voltál-e már hasonló helyzetben? Amikor „egészen biztosan” tudtad a tények állását, Isten mégis egyetlen ecsetvonással átfestette a képet?
Jézus Krisztusnak semmi sem lehetetlen. Legyen kész a fülünk meghallani, amit Ő valójában mond. Mert, amit Ő mond, az biztosan úgy van, biztosan bekövetkezik. Egészen biztosan!

Szólj hozzá bátran!