Ez a te napod

Nem vagyok egy pörgős, energikus személy. Tulajdonképpen jól ellennék gondolkodással, szemlélődéssel, olvasással, beszélgetésekkel. Már gyerekként sokszor megengedhettem magamnak a lustálkodást, lazaságot. Második gyerek voltam, egy aktív, tettre kész, nővérrel magam mellett. Volt eset középiskolás korunkban, amikor értem való aggodalomból és felelősségtudatból a nővérem még a házi feladatomat is megírta, amikor nem látott esélyt rá, hogy én magam megbirkózzak a feladattal. És úgy sokáig mindig volt valaki mellettem, aki pótolta a hiányosságaimat, figyelmeztetett, hogy most éppen mi lenne a fontos, mit tervezzek be, mihez kezdjek hozzá, mit ne felejtsek el.

Feleségként, majd édesanyaként kénytelen voltam lemondani erről a luxusról, fel kellett nőnöm, és meg kellett tanuljak önállóan gondolkozni, tervezni, átlátni dolgokat, kivitelezni. Hálás vagyok a férjemnek, azért mert nem volt hajlandó felvenni az állandóan irányító, motiváló, számonkérő szerepet, amit reméltem tőle. Jó volt ráérezni az ízére a megoldott feladatoknak, a kipipált kihívásoknak. Ahogy a félelem, a kihívás, a feladatsor megcselekedve örömmé változik.

De a természetem nem változott meg.  Naponta szembe kell menjek ezekkel a jellembeli gyengeségeimmel.  S vannak kudarcaim. Nagyon hajlamos vagyok elhalasztani, elnapolni dolgokat, valamiféle bugyuta, önmegtévesztő reményben, hogy majd holnap könnyebb lesz, több kedvem lesz, vagy megoldódik a dolog máshogy. Túlzottan rugalmasan osztom be az időmet, és ha nem figyelek, úgy kicsúszik a kezemből, hogy csak állok este és gondolkozom, hogy hová lett a nap. Aztán itt van az internet, a facebook.  Ha a gép előtt ülök, azt aktivitásnak élem meg, mindig céltudatosan huppanok be a székbe, mégis azt veszem észre, hogy fél órája csupa hasznos dolgokat nézek, olvasok, írok, csak éppen, amiért jöttem azt nem oldottam meg.  Nagyon meg tudnak vezetni ezek az időrabló dolgok. Sokszor a fontossági sorrendet borítják fel, és az Istennel töltendő időtől, a férjemmel, gyerekeimmel eltöltendő minőségi időből rabolnak el.

Isten Igéje volt az, ami gyökeres változást tudott hozni, megváltoztatta a gondolkodásomat, segített, segít felelősséggel tekinteni az életemre, minden egyes napomra.  Hogy figyeljek, összpontosítsak, hogy az idő, s minden, ami eltereli a figyelmem, a természetem, a gyengeségeim ne hiúsítsák meg azt, hogy Isten akaratát megértsem és cselekedjem.

„Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek, ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata.” Ef. 5: 15-17

Azt tapasztalom, hogy Isten hatalmassá tud lenni azáltal, hogy gyengeségeinkben felemel minket, s lehet, éppen abban tesz nagyon erőssé, akár másoknak is bátorítóvá, amiben korábban sokat kínlódtunk. „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít” vallom.

Sokat segített annak a felismerése is, hogy ezek a gyengeségek, jellemhibák azok az ellenség erősségei az életemben, s mindent elkövet, hogy meg is maradjanak, és egyre erősebekké legyenek, olyan rések, ahol könnyedén kifolyik minden. Tölt belém Isten, akarom a jót, látom, mit tehetnék, vannak ajándékaim, adottságaim, lehetnék eszköz Isten kezében, de meghiúsul.  Becsapom magam, azzal, hogy eltervezem, de elnapolom, hallgatom az Igét, de nem cselekszem meg.

„Belenyújtja a rest a kezét a tálba, de arra is lusta, hogy a szájához vigye.” Példabeszédek 26:15

És jön a holnap, amikor a tegnap mulasztásait siratom, amikor jönnek a vádak, önvádak.  S még kevesebb erőm lesz a mára, így inkább menekülök a holnapba, tervezek, álmodok, s belefelejtkezek abba, hogy léteznek törvényszerűségek, ha ma nem vetem a jó magokat, akkor nem lesz holnap, holnapután jó gyümölcs, amit arassak. Csak a ma van. Ha ma nem a helyes dolgokat teszem, akkor a holnapom arra fog elmenni, hogy helyrehozzam a mai nap hibáit.

„Tedd meg mindazt, ami a kezed ügyébe esik, és amihez erőd van.” Példabeszédek 9: 10a

Nem tudom, hogy mi az, amit neked ma meg kell tenned. De biztos van néhány. S olyan is lehet, amiről még nem is tudsz, jó cselekedet, ami neked van előkészítve. Egy biztos, hogy ma is időt kell töltened Istennel, tedd ezt a sor elejére, s utána jöhet minden más. Nézz szembe Isten segítségével velük, kezdd a legnehezebbel.  Kérj segítséget idősebb, tapasztaltabb nőktől, vagy bárkitől, akinek látod ezeket a dolgokat jól működni az életükben. Ha látod, hogy mi az, ami elrabolja az idődet, ne nézd tétlenül. Állíts fel határokat magadnak, légy eltökélt, határozott. Tarts ki.  Istennek nagyszerű terve van az életeddel, a mai napoddal is, ne engedd ezt meghiúsulni.

„Álmodtam, hogy az élet öröm, felébredtem, és azt láttam, hogy az élet szolgálat, cselekedtem, és íme a szolgálat örömmé lett.” Tagore

One thought on “Ez a te napod”

Szólj hozzá bátran!