A páskabárány

„Amint a juhot levágni viszik, és amint a bárány néma a nyírója előtt, úgy nem nyitja meg a száját." Apcsel 8.32

Amikor a tizedik csapásra gondolok, általában a hangos szereplők  jutnak eszembe. Mózes, aki a fáraónak megmondja a tutit, és nagy haraggal sarkon fordul. A fáraó, aki ellenáll. Az egyiptomiak, akik jajveszékelnek, mert mind elveszítik az elsőszülöttjeiket, a fáraótól egészen a börtönben raboskodóig. Az izraeliták, akik több millió emberrel és állattal megindulnak, hogy elhagyják a szolgaság földjét. Isten, aki részletesen kijelenti akaratát Mózesnek. Amikor a tizedik csapásra gondolok, nem gondolok a páskabárányra, talán azért, mert néma. A 2.Mózes 11:7-ben az van írva, hogy azon az estén az izraeli házaknál “még a kutyák sem fognak ugatni.” Minden családban meghal egy bárány. Némán. Egészben kell megsütni tűzön, nem lehet levágni a fejét, vagy kiszedni a belsőségeit. Mindenkinek látnia kell, hogy ez nem csak hús, hanem egy egész bárány. Egy éves hím, hibátlan állatnak kell lennie. Szeplőtelennek. Egyetlen csontját sem szabad eltörni. Nem tudom, ki mondaná, hogy ennek a történetnek a páskabárány a főszereplője. Sosem a néma szereplő a főszereplő. Pedig, akinek az ajtófélfáján rajta van a páskabárány vére, az megmenekül. Akinek nincs, az elvész.

Ha szerepet kellene választani ebből a történetből, ki választaná a bárányt? Van nehezebb kérdésem is. Akinek van fia, az válaszoljon őszintén: ki választaná ebből a történetből a fiának a bárány szerepét? Nem kell csinálnia semmit, nincs hozzá szöveg. Csak meg kell halni, csak megégetik egészben. Csak kifolyatják a vérét, és felkenik az ajtófélfára. Csak megeszik. Nem hagynak maradékot, az egészet megeszik.

Jár hozzám egy kerületi nő angolozni. Sokat beszélgettünk, aztán felvetettem, hogy olvassuk együtt a Bibliát. Abban egyeztünk meg, hogy János evangéliumával kezdenénk. Gondoltam, elolvasom előre én is. Rögtön az első rész katartikusan hatott rám. Amikor Keresztelő János először meglátja Jézust, akkor ez fakad ki belőle: “Nézzétek, itt jön az Isten Páska Báránya!” Hogy kicsoda? Keresztelő János meglátja Jézust, és nem azt mondja, hogy itt jön az Úr? Vagy a Megmentő? Vagy a Mindenható fia? Vagy a világ fejedelme, királyok királya? Hanem azt, hogy itt jön az Isten Páska Báránya? A bárány nem főszereplő. Nem hangos. Nem jajveszékel, nem menekül meg, nem ünnepel. A bárány némán meghal, kifolyik a vére. Hogy szánhatja a Mindenható Isten ezt a szerepet a Fiának? Jézus azt mondta, hogy aki nem eszi meg az ő húsát, és nem issza meg az ő vérét, annak semmi köze nem lehet hozzá. A páska bárány vérébe izsópot mártottak, azzal kenték fel az ajtófélfára. 1500 évvel később pedig, a katonák ugyanezt az izsópot ecetbe mártották, és inni adtak a Megváltónak, mielőtt kimúlt a kereszten.

Mi lehet elégséges magyarázat minderre?

"Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta..."

Szólj hozzá bátran!