A hazugságtól a „csókolgató” igazságig

Hazudni nem szép, tanítjuk a gyerekeknek, de ki gyakran, ki ritkábban felnőttként is „levizsgázik”.

13220075_1094318877280988_1887130832_n

Aki az életét még Isten nélkül látszólag a saját kezében tartja úgymond, annál nem csoda, hogy a link megoldások gyakran előkerülnek, amikor vészhelyzet van vagy éppen rendszeresen, ha már teljes rabságban tartó szokássá vált. Én is így voltam, mielőtt Krisztus vére lemosta az álnokságom ezen a területen is és adott egy megkönnyebbült, megtisztult szívet.

Mostanában azonban egyre gyakrabban arra figyelek fel, hogy előfordul hívő körben is, hogy sokakat megkísért ez a dolog. Az ördög nyomban küldi a link megoldásokra a gondolatokat, itt ezzel, ott azzal intézd el, amikor épp szükség. Ha nincs éberség, könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy ügyeinket pont úgy intézzük, mintha Isten nem létezne, mintha Isten nem látna és nem tudna mindent. Hálás vagyok, hogy nem kell már ennek a rabságában élnem.

Vannak tipikus esetek, amiket megfigyeltem és azt látom, hogy nagyon könnyen – „ártatlanul”, de biztosan a hazugság peremére, aztán a mélybe is sodorhatnak még hívőket is. Nem, azt nem gondolnánk, hogy hazudunk, ha előfordul, hogy egy valóságot másképp fűszerezve adunk tovább, adunk vissza vagy fogalmazunk meg, hogy valamit alátámasszunk, magunkat érvényesítsük vagy másoknak aláássunk.

Mi nők – és nemcsak – hajlamosak vagyunk néha eltúlozni dolgokat, hogy elérjük a hatást, hogy meggyőzzünk vagy, hogy megszabjuk, mi legyen. Ha a hatás várat magára és még nem ismertünk önmagunkra, előfordul, hogy egyész óriást is csúcsosítunk, nem számít, mekkorát torzítunk.

Hmm… talán most ezzel én is túlzásba esem?

Ahogy telik az idő, egyre jobban ismerem magam. Csalárd a szív, ezért nagyon őszinték kell lennünk önmagunkkal szemben, hogy ne kerüljön lepel a szemünk elé. Ha megengedjük magunknak a lepelt, mi egyre nehezebben, de mások meg egyre könnyebben és gyakrabban észreveszik rajtunk, hogy nem vagyunk őszinték.

Ha igen könnyen megengeded magadnak, egyre könnyebben is fog menni.

Csak a szív lesz egyre nehezebb, mert elindultál egy olyan irányba, amely a sűrűbe, nem a szabad térre vezet.

„Ki az az ember, akinek tetszik az élet, és szeret napokat, hogy jót láthasson? Tartóztasd meg nyelvedet a gonosztól, és ajkadat a csalárd beszédtől.” Zsoltárok 34:13-14

14 évvel ezelőtt, amikor megértettem Krisztus értem hozott áldozatát a kereszten, ennek az ereje teljesen összetörte bennem az ellenállást arra nézve, hogy minden olyan dologtól megszabadítson az Úr, ami teherként nyomott és rabságban tartott. Ó de jó volt átérezni azt a szabadságot, már nem kell féligazságaim, füllentéseim vagy hazugságaim miatt feszültségben, félelemmel várjam a lebukás pillanatát, a szégyent, a kellemetlen következményeket.

De amikor az ördög elveszíti erejét életünkben, egyre fondorlatosabb, egyre becsapósabb módszerekkel próbálkozik.

Sok terület van, ahol úgy látom, hívőket is megkörnyékez a hazugság kísértése.

Munkahelyen: hogyan kéredzek el, hogy nyomós okom legyen és elengedjenek? Hogyan magyarázzam meg, hogy nem végeztem el, amivel megbíztak és mégse legyek én a hibás?

13233167_1094318873947655_262563883_n

Gyülekezetben: Hogyan takarjam el, hogy lelki szárazságban, közömbösségben vagyok? Miért nem voltam a legutóbbi alkalmon? Hogyan ússzam meg azt, hogy felvállaljam őszintén, amit gondolok? Milyen okot találjak, miért nem vállalok szolgálatot?

Bár az ok lehet, hogy valóságos. De nem az ok, az ok. Hanem a szív, amely nem akar…

Családban és nemcsak: a női rafináltság sok módot kaphat arra, hogyan befolyásoljon, hogyan manipuláljon, hogyan tekerjen az ujja köré, hogyan kerüljön meg, hogyan magyarázzon ki, hogy mozdítson a háttérből másokat (akik mit sem sejtenek) felhasználva.

Észre sem vesszük, hogy az ördög próbál ilyenkor behálózni, megkötözni.

Néha azt hisszük, megoldottuk, elértük, amit akartunk.

Közbe bebogoztuk és csak bomlasztottunk.

Ezektől a lelki szabadság mellett sokkal jobb hatást tud elérni az őszinteség életünk minden területén, maga az Úr mondja:

„Kedvesek a királyoknak az igaz beszédek; és az igazmondót szereti a király.” Péld.16:13

„Ajkakat csókolgat az, aki igaz beszédeket felel.” Péld. 24:26

„Azért levetvén a hazugságot, szóljatok igazságot, kiki az ő felebarátjával: mert egymásnak tagjai vagyunk.” Efézus 4:25

Szólj hozzá bátran!