A béke ajándéka

A keserűség egy vegyület: sérelem+harag. Egy kevés sérelem is könnyen keserűséget szülhet még a gyerekekben is. Ha sérelem ér, azonnal vigasztalást keresünk. Gyakran az emberek ezt ételben, italban, szórakozásban, úgynevezett felejtésben keresik. A harag is sokszor egy fajta önvigasztalás. Amikor a gyerek sértett, a szülő vigasztalás helyett gyakran bőszíti őt. Magamra ismertem anyaként, hogy én is ingereltem gyermekeim. Pál jól tudta, miért írja ezt, hogy ne ingereljük gyermekeinket. Ez nagyon elkeserítő egy gyerek számára, reménytelenséget is okozhat.
Néhány megnyilvánulása annak, amikor egy szülő keserűségbe taszítja gyermekét: túlvédi, nem engedi, hogy tanuljon a saját hibájából, gyerekét összehasonlítgatja mással, vagy megengedi, hogy kedvenc gyereke legyen. Fiatalabbnak kezeli, mint amilyen idős, keserű szavakkal illeti, indulatos a gyerekkel, nem hallgatja meg a gyereke véleményét, céljait, kívánságát. Sikerre kényszeríti a gyerekét abban, amiben szülőként ő valamikor elbukott, mellőzi gyerekét vagy folyton kritizálja a gyereket, negativista, az elfogadást teljesítményhez köti stb.


A harag gyógyítója a MEGBOCSÁTÁS.
5 hamis elképzelés a megbocsátásról:

1. A megbocsátás feltétele a felejtés – Nem.

"Így szól az ÚR -, mert megbocsátom bűneiket, és nem gondolok többé vétkeikre." Jeremiás 31:34 

A megbocsátás tehát nem memóriakiesést jelent, hanem azt, hogy nem hozom fel vétkét többé vádként.

2. A megbocsátás azt jelenti, hogy nem vesszük figyelembe mások vétkeit. – Nem. Súlyosan téved, aki ezt kegyelmesnek gondolja. Igenis néven nevezem, de megbocsátom és segítek elhagyni azt….

3. A megbocsátás az, hogy úgy teszek, mintha nem fájna, hogy megbántottak- Nem.

"És ne szomorítsátok meg az Isten Szentlelkét, aki által el vagytok pecsételve a megváltás napjára." Efézus 4: 30

Még Isten is gyászol bűneink miatt.

4. A megbocsátás egyszer s mindenkorra történik – Nem. A megbocsátás életmód, életgyakorlat.

5. A megbocsátás választható – Nem. A megbocsátás mindenkinek, aki elfogadta Jézust és követi őt: elhívás és parancs!

"Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban." Efézus 4:32

MI A MEGBOCSÁTÁS?

1. Megérteni a bántalmazót Lukács 23-24.

2. Elismerni saját hibáim Máté 18:23-25

3. Hagyom Istent ítélni a másik vétke felett Róma 12:17-21

4. A megbocsátás áldása tudatában megbocsátani Máté 6:14-15

Hogyan segíthetek másokat (a gyeremekem) a fájdalmaiban, sérelmei közepette?
4 lépés:
1. Légy bátorító lelkülettel felé. A “fejezd be, hagyd abba a sírást, légy már túl rajta, mikor nősz már fel” nem segít. Légy együttérzéssel, inkább mondj hasonlót:  “megértem, hogy fáj, nekem is sokszor nehéz volt megérteni dolgokat. Ha így beszéltek volna velem a barátaim, nekem is rosszul esne. Adj lehetőséget, hogy a gyerek kimondja, ami fáj.
2. Légy példa a megbocsátásban. Gyakoroljuk a bocsánatkérést, megbocsátást mások előtt is. Így szinte nem is kell tanítani a módját.
3. Keresd a pillanatot, amikor a gyerek tanítható. Mások példájából, saját élmény, történetek… Amikor látod, hogy a keserűség kezd megjelenni lelkedben, vagy gyermeked szívében, keresd az útat a szabadulásra minél hamarabb. A keserűség jele lehet a túlreagálása a dolgoknak, a túlérzékenység bizonyos helyzetekben, vagy éppen, hogy nem jellemző rád az életszeretet.

Napi feladat:
– A harag hamis elképzelései közül melyik segített legjobban most neked megérteni a dolgokat?
– A megbocsátás 4 lépése közül melyik számodra a legnehezebb?
– Hogyan segítheted azt a személyt, gyermeket, amelyik a legkaphatóbb a sérelmek raktározására?
“Fújjatok” fel egy léggömböt vízzel. Az egyiket csak félig vízzel míg a másikat feszülésig. Magyarázzátok el, hogy ez a lufi olyan, mint bennünk a haragtank. A feszültséget nem jó gyűjtögetni, mert amelyik tankba sok gyűl, hamarabb robban. Hogyan segíthetünk egymásnak abban, hogy a sérelem ne verjen gyökeret, s ne legyünk könnyen robbanékonyak?

Szólj hozzá bátran!